• Kategorie
  • Parametry
  • Maszynki do mielenia mięsa

Wilk do mięsato profesjonalna nazwa urządzenia służącego do mielenia mięsa. Jest to jedno z niezbędnych urządzeń stosowanych w każdej gałęzi branży gastronomicznej i sklepach mięsnych. Szeroki wybór urządzeń różniących się mocą, wydajnością i wielkością sprawia, że dobór odpowiedniego urządzenia wymaga precyzyjnego określenia zapotrzebowania. Podstawowym parametrem, którym należy kierować się przy wyborze urządzenia jest jego wydajność, najczęściej podawana w kilogramach na godzinę. Jeśli maszynka do mielenia mięsa ma być wykorzystywana w niewielkim punkcie gastronomicznym lub sklepie mięsnym, w zupełności wystarczy urządzenie o wydajności 100 kg – 200 kg na godzinę. Jeśli jednak urządzenie ma pracować w dużej restauracji, hotelu czy zakładzie przetwórczym, odpowiedni będzie wilk do mięsa przemysłowy, czyli taki, który ma dużą wydajność, sięgającą 300 kg na godzinę i więcej.

Większość modeli maszyn do mielenia mięsa pozwala na stosowanie sitek o różnej średnicy oczka, dzięki czemu możliwe jest dopasowanie charakterystyki pracy urządzenie do aktualnych potrzeb. W naszej ofercie znajdują się wilki do mięsa z systemem UNGER, którego specyfikacja polega na mieleniu mięsa w dwóch etapach. Wstępne krojenie najpierw poprzez szarpak i sitko o dużej średnicy oczka, a docelowy efekt uzyskuje się za pomocą drugiego sitka o mniejszej średnicy oczka. To rozwiązanie cieszy się rosnącą popularnością ze względu na bardzo wysoką jakość mielenia produktów i oszczędność czasu. Wilk do mięsa przemysłowy powinien być wyposażony w bieg wsteczny, tak zwany rewers, pozwalający na odblokowanie silnika w przypadku jego zacięcia się na kości, której urządzenie nie dało rady zmielić. Profesjonalna maszynka do mięsa posiada przekładnię pracującą w kąpieli olejowej, dzięki czemu urządzenie pracuje cicho. Niektóre urządzenia o dużej wydajności pozwalają na pracę ciągłą. Elementy mające bezpośredni kontakt z żywnością, czyli korpus, lej załadowczy czy pojemnik na mięso powinny być wykonane ze stali nierdzewnej, natomiast wałek ślimakowy jest najczęściej wykonany z bardzo wytrzymałego stopu aluminium. Do wielu urządzeń można dokupić akcesoria dodatkowe, takie jak lejek do nadziewania kiełbas czy przystawka do szatkowania warzyw. Duży wybór profesjonalnych maszynek do mielenia mięsa w najlepszych cenach znajduje się w sklepie GastroProfit.