WhatsApp

Blog GastroProfit

Dania z makaronem – nasze inspiracje
Dania z makaronem – nasze inspiracje
2019-12-19 11:09:00

Makaron kojarzy się przede wszystkim z włoską kuchnią – pełną aromatu, niepowtarzalnego charakteru i… słońca. Może jednak stanowić podstawę przepisów na potrawy pochodzące z innych części świata. Dotychczas powstało ok. 300 odmian maka...

Więcej
Wagi gastronomiczne – przegląd produktów
Wagi gastronomiczne – przegląd produktów
2019-12-12 11:03:00

Ważenie produktów jest ważne nie tylko w trakcie przygotowywania posiłków albo odmierzania równych porcji. Ma niebagatelne znaczenie również przy przyjmowaniu dostaw czy kontrolowaniu stanów magazynowych. Jakie rodzaje w...

Więcej
Dania na wynos – jak przewozić je poprawnie?
Dania na wynos – jak przewozić je poprawnie?
2019-12-05 16:57:00

Świeżo zaparzona kawa smakuje i pachnie wybornie wyłącznie na gorąco, a szampan zachowuje najcenniejsze walory smakowe i zapachowe, kiedy jest odpowiednio schłodzony. Zupy (o ile nie są chłodnikami) serwuje się na ciepło, podobnie jak wiele innych dań spr...

Więcej
Jak urządzić nowoczesną kuchnię w lokalu gastronomicznym?
Jak urządzić nowoczesną kuchnię w lokalu gastronomicznym?
2019-11-27 10:21:00

Stal nierdzewna, ergonomiczne sprzęty i gadżety ułatwiające pracę – nowoczesna kuchnia w lokalu gastronomicznym to taka, która gwarantuje pracownikom komfort i bezpieczeństwo. Im lepsze warunki, tym łatwiej i szybciej można przygotowywać smak...

Więcej
Taboret gazowy, elektryczny czy indukcyjny – co wybrać?
Taboret gazowy, elektryczny czy indukcyjny – co wybrać?
2019-11-20 10:10:00

Taborety gastronomiczne zajmują stosunkowo niewiele miejsca i są mobilne, dzięki czemu można przy ich użyciu przygotowywać i podgrzewać potrawy także w warunkach „polowych”. Świetnie sprawdzają się również przy użytkowaniu ciężkich i wy...

Więcej
Jak wyposażyć cukiernię? Nasze porady
Jak wyposażyć cukiernię? Nasze porady
2019-11-13 10:03:00

Nie tylko Kubusia Puchatka można zaliczyć do grona wielkich entuzjastów „małego co nieco”. Choć nie należy „nadużywać” cukru, wielu z nas uważa, że czasami warto uraczyć się przepysznym ciastkiem, orzeźwiającymi lodami lub k...

Więcej
Jajko w roli głównej – nasze inspiracje
Jajko w roli głównej – nasze inspiracje
2019-11-06 09:59:00

Pasty, sałatki, omlety – jajka mogą występować pod licznymi postaciami, ciesząc podniebienie i dostarczając ludzkiemu ciału łatwo przyswajalne białko, witaminy A, D, E, K, B12, kwas foliowy oraz szereg innych dobroczynnych substancji. Warto wprowadz...

Więcej
Dystrybutory do wody – dlaczego warto mieć je w swoim lokalu gastronomicznym?
Dystrybutory do wody – dlaczego warto mieć je w swoim lokalu gastronomicznym?
2019-10-29 14:22:00

Woda stanowi ok. 60-70 % masy ludzkiego ciała. Nie dziwi więc zapotrzebowanie naszego organizmu na ten życiodajny płyn. Wypijanie odpowiedniej ilości wody w ciągu dnia to podstawa, jeśli chcemy zachować zdrowie i dobre samopoczucie. Warto jednak zatroszcz...

Więcej
BHP w lokalu gastronomicznym
BHP w lokalu gastronomicznym
2019-10-23 10:00:00

Obowiązkowe szkolenie BHP, aktualna książeczka do celów sanitarno-epidemiologicznych, specjalna odzież robocza – to zaledwie kilka istotnych kwestii z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy w gastronomii. Przestrzeganie zasad ma ogromne znacz...

Więcej
Patelnie – przegląd
Patelnie – przegląd
2019-10-16 10:08:00

Mogą być wykonane z żeliwa lub stali, okryte powłoką teflonową, posiadać kilka przegródek lub specjalną, pofałdowaną fakturę – patelnie różnią się m.in. w zależności od tego, do czego zamierzamy je wykorzystywać. Kompletując wyposażeni...

Więcej