• Kategorie
  • Parametry
  • Zmiękczacze wody i filtry

Uzdatnianie wody

Woda z wodociągów jest wstępnie uzdatniana i pozbawiana zanieczyszczeń mechanicznych, przez co nadaje się do spożycia. Mimo tego w jej składzie można odnaleźć chlor i metale ciężkie, a także cechuje się ona z reguły dużą twardością. Nie jest to bezpośrednio niebezpieczne dla naszego zdrowia, lecz z pewnością odczujemy to niekorzystnie w smaku i zapachu takiej wody. Nie ma też wątpliwości, że nie pozostanie to bez wpływu na smak i zapach naczyń oraz potraw, które będziemy serwować. Skutki tego możemy odczuć nawet w niewielkim gospodarstwie domowym – jak duże znaczenie jakość wody ma w związku z tym dla dużego lokalu gastronomicznego i profesjonalnej kuchni? Czy można w jakiś sposób rozwiązać ten problem i poprawić jakość wody, jaka płynie z naszych kranów? Można – wystarczy zastosować profesjonalne filtry do wody oraz inne środki, które są skutecznymi zmiękczaczami wody.

Urządzenia do poprawiania jakości wody

W profesjonalnych kuchniach gastronomicznych można zastosować szereg rozwiązań, które poprawią jakość wody, z której korzystamy. Po pierwsze, wybrać można profesjonalne filtry do wody. Filtrowanie pozwala oddzielić ciała stałe znajdujące się w wodzie od samej cieczy, poprzez zatrzymanie ciał stałych w filtrze. Filtry takie można dobrać do wielu urządzeń, z których korzysta się w profesjonalnych kuchniach – m.in. do kostkarek do lodu lub ekspresów do kawy. Kolejnym ze stosowanych rozwiązań są środki do zmiękczania wody. Zmiękczacze usuwają z wody sole wapnia magnezu i metali. Sole z wody usuwa się też, demineralizując ją. 

Skuteczne zmiękczacze wody i filtry – zalety

Jakie są korzyści zastosowania wyżej wymienionych urządzeń w profesjonalnym lokalu gastronomicznym? Czy chodzi o coś więcej poza smakiem i zapachem wody, czyli problemem, który można by rozwiązać, stosując do potraw wodę kupną, zamiast tej z wodociągów? Okazuje się, że korzyści filtrowania, demineralizacji oraz zmiękczania wody jest więcej. Stosując te metody w swoich urządzeniach kuchennych, zabezpieczysz je przed osadem kamienia. Wpłynie to korzystnie na ich żywotność i wydajność. Jeśli natomiast ręcznie usuwałeś wcześniej osadzający się z czasem w nich kamień, to teraz będziesz mógł pożegnać się z wykonywaniem tej niezwykle uciążliwej czynności. Można też odczuć poprawę jakości zmywania naczyń, a co za tym idzie – odczuwalną korzyść ekonomiczną, gdyż zmniejszy się zużycie detergentów stosowanych do zmywania. W praktyce oznacza to, że nie tylko oferowana przez Ciebie klientom kawa oraz dania z Twojego menu będą pozbawione osadów kamienia i zapachów wody z wodociągów, ale też efektem takim będziesz mógł cieszyć się znacznie dłużej, bez konieczności tak częstej naprawy i wymiany używanych urządzeń kuchennych.

Zobacz dostępne u nas urządzenia

Oferujemy dziesiątki skutecznych zmiękczaczy wody oraz profesjonalnych filtrów do wody, które zastosować możesz w urządzeniach, z których korzystasz w swojej restauracji, barze, pizzerii, kebabie, kawiarni lub innym lokalu gastronomicznym. Popraw jakość swojej wody i przedłuż żywotność urządzeń, z których korzystasz!