• Kategorie
  • Parametry
  • Piece do pizzy

Podstawą każdej pizzerii jest profesjonalny kucharz oraz wysokiej jakości piec do pizzy. Aby dopasować do swoich potrzeb właściwe urządzenie, należy określić rodzaj zasilania. Wyróżniamy trzy główne rodzaje urządzeń: piece do pizzy gazowe, elektryczne i opalane drewnem. Najpopularniejszym rodzajem jest zdecydowanie elektryczny piec do pizzy. Jego prosta konstrukcja i obsługa oraz stabilne zasilanie z gniazdka elektrycznego sprawiają, że wypiek pizzy jest szybki i równomierny. Popularność zdobyły także przez swoją niską cenę – piece elektryczne są nazywane tanimi piecami. Nie wszędzie jednak jest możliwość zastosowania urządzeń na prąd. W takiej sytuacji pomocny jest piec do pizzy gazowy. Jego montaż i eksploatacja są możliwe wszędzie tam, gdzie nie ma dostępu do gniazdka 400V, a ilość serwowanych dań sprawia że urządzenie musi mieć dużą wydajność. Eksploatacja okazuje się nieznacznie tańsza od urządzeń elektrycznych, jednak trzeba wziąć pod uwagę, że cena jest wyższa, niż w przypadku urządzeń gazowych czy w przypadku odpowiednika o podobnych parametrach, zasilanego energią elektryczną. Gazowy piec do pizzy wymaga również większej dbałości serwisowej, rozumianej na przykład jako krótsze interwały pomiędzy kolejnymi przeglądami, niż piec elektryczny. Taki rodzaj urządzeń ma droższe części i bardziej skomplikowany serwis w stosunku do urządzeń elektrycznych. Ostatnią z popularnych grup produktów, są piecyki do pizzy opalane drewnem. Ich niewątpliwą zaletą jest fantastyczny smak pieczonej pizzy: niektórzy twierdzą, że najlepsze pizze mogą powstać tylko w urządzeniu opalanym drewnem. Jeżeli chodzi o tanie piece, to można to słowo interpretować na kilka sposobów. Tanie urządzenie to nie tylko koszt zakupu samego urządzenia, ale także codzienna eksploatacja jak również obsługa serwisowa.

Wielkość pieca

Kolejną kwestią jest wielkość piecyka. Wyróżniamy 1-poziomowe lub 2-poziomowe. W zależności od wielkości i ilości komór możliwe jest przygotowanie od 1 do nawet 18 pizz jednocześnie! Wyróżniamy tutaj między innymi piece z wąską lub szeroką komorą. W profesjonalnym opiekaczu nie może oczywiście zabraknąć płyty szamotowej. Obecnie standardem są urządzenia z płytą szamotową na dnie komory. W naszej ofercie znajdują się także piece z płytami szamotowymi umieszczonymi na dole i górze komory, a także coraz popularniejsze piece z całą komorą wyłożoną płytą szamotową. Dzięki ciepłu, oddawanemu przez płytę szamotową, wypiek pizzy jest równomierny, a jej smak zachwyci każdego.