WhatsApp

Blog GastroProfit

Jak urządzić nowoczesną kuchnię w lokalu gastronomicznym?
Jak urządzić nowoczesną kuchnię w lokalu gastronomicznym?
2019-11-27 10:21:00

Stal nierdzewna, ergonomiczne sprzęty i gadżety ułatwiające pracę – nowoczesna kuchnia w lokalu gastronomicznym to taka, która gwarantuje pracownikom komfort i bezpieczeństwo. Im lepsze warunki, tym łatwiej i szybciej można przygotowywać smak...

Więcej
Taboret gazowy, elektryczny czy indukcyjny – co wybrać?
Taboret gazowy, elektryczny czy indukcyjny – co wybrać?
2019-11-20 10:10:00

Taborety gastronomiczne zajmują stosunkowo niewiele miejsca i są mobilne, dzięki czemu można przy ich użyciu przygotowywać i podgrzewać potrawy także w warunkach „polowych”. Świetnie sprawdzają się również przy użytkowaniu ciężkich i wy...

Więcej
Jak wyposażyć cukiernię? Nasze porady
Jak wyposażyć cukiernię? Nasze porady
2019-11-13 10:03:00

Nie tylko Kubusia Puchatka można zaliczyć do grona wielkich entuzjastów „małego co nieco”. Choć nie należy „nadużywać” cukru, wielu z nas uważa, że czasami warto uraczyć się przepysznym ciastkiem, orzeźwiającymi lodami lub k...

Więcej
Jajko w roli głównej – nasze inspiracje
Jajko w roli głównej – nasze inspiracje
2019-11-06 09:59:00

Pasty, sałatki, omlety – jajka mogą występować pod licznymi postaciami, ciesząc podniebienie i dostarczając ludzkiemu ciału łatwo przyswajalne białko, witaminy A, D, E, K, B12, kwas foliowy oraz szereg innych dobroczynnych substancji. Warto wprowadz...

Więcej
Dystrybutory do wody – dlaczego warto mieć je w swoim lokalu gastronomicznym?
Dystrybutory do wody – dlaczego warto mieć je w swoim lokalu gastronomicznym?
2019-10-29 14:22:00

Woda stanowi ok. 60-70 % masy ludzkiego ciała. Nie dziwi więc zapotrzebowanie naszego organizmu na ten życiodajny płyn. Wypijanie odpowiedniej ilości wody w ciągu dnia to podstawa, jeśli chcemy zachować zdrowie i dobre samopoczucie. Warto jednak zatroszcz...

Więcej
BHP w lokalu gastronomicznym
BHP w lokalu gastronomicznym
2019-10-23 10:00:00

Obowiązkowe szkolenie BHP, aktualna książeczka do celów sanitarno-epidemiologicznych, specjalna odzież robocza – to zaledwie kilka istotnych kwestii z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy w gastronomii. Przestrzeganie zasad ma ogromne znacz...

Więcej
Patelnie – przegląd
Patelnie – przegląd
2019-10-16 10:08:00

Mogą być wykonane z żeliwa lub stali, okryte powłoką teflonową, posiadać kilka przegródek lub specjalną, pofałdowaną fakturę – patelnie różnią się m.in. w zależności od tego, do czego zamierzamy je wykorzystywać. Kompletując wyposażeni...

Więcej
Pojemniki GN – dlaczego warto mieć je w swoim lokalu gastronomicznym?
Pojemniki GN – dlaczego warto mieć je w swoim lokalu gastronomicznym?
2019-10-09 13:01:00

Bezpieczeństwo, komfort, estetyka – to zaledwie kilka pozytywnych aspektów towarzyszących korzystaniu z pojemników GN, wykonanych z wytrzymałej stali nierdzewnej. W niektórych lokalach gastronomicznych, np. tam gdzie serwuje się...

Więcej
Deska do krojenia w restauracji – jaką wybrać?
Deska do krojenia w restauracji – jaką wybrać?
2019-09-26 12:16:00

Używanie deski do krojenia pozwala nie tylko przygotowywać potrawy w higienicznych, bezpiecznych warunkach, ale również chroni powierzchnie blatów. Aby element wyposażenia kuchni spełniał swoje funkcje, dobrze jest konkretnie określić swoje ...

Więcej
Dania z ryżem – nasze inspiracje
Dania z ryżem – nasze inspiracje
2019-09-19 12:10:00

Biały, brązowy, jaśminowy, basmati – istnieją liczne odmiany i gatunki ryżu. Każdy z nich posiada niepowtarzalny smak i właściwości odżywcze, a na jego bazie można przyrządzić prawdziwe kulinarne cuda, które zadowolą podniebienia miłośnik&oac...

Więcej